Keto & Intermittent Fasting Voeding als medicijn Blijvend gewichtsverlies & energie Prof. Dr. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Ja, dit wil ik ook Download GRATIS eBook

Op naar een gezond gewicht met Intermittent Fasting

Intermittent Fasting is geen (kortstondig) dieet, maar een lifestyle. Overigens is de letterlijke vertaling van dieet ook leefstijlverandering en niet zoals de meeste denken een kortstondige manier om gewicht te verliezen.

Het is gebaseerd op een tijdsvlak van eten en een tijdsvlak van vasten (met een minimum van 12 uur ononderbroken vasten). Je vast bewust binnen bepaalde tijden en je mag alleen eten binnen bepaalde tijden van de dag. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet.

Veel positieve gezondheidseffecten van Intermittent Fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en een verbetering van de insulinegevoeligheid. Volgens de wetenschap helpt dit je niet alleen gewicht te verliezen, het verbetert ook je bloedsuikerspiegel.

Positieve gezondheidseffecten

1 Afvallen en verlies van buikvet

Intermittent Fasting is uitermate geschikt voor het verliezen van overgewicht zonder jojo-effect. Enerzijds verminder je de hoeveelheid calorieën die je eet, door het overslaan van één of meer maaltijden. Anderzijds vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door versnelling van je metabolisme. Met Intermittent Fasting laat je je insulinewaarden dalen. Dit is gunstig als je wilt afvallen en helpt tevens om diabetes type 2 te voorkomen of te bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat je 3% tot 8% van je gewicht kunt kwijtraken in een periode van 3 tot 24 weken. Uit ditzelfde onderzoek bleek dat de deelnemers 4% tot 7% van hun taille omtrek verloren. (verlies van buikvet)

2 Herstel van lichaamscellen en genen

Als je vaak eet dan heeft je lichaam steeds zijn energie nodig om je eten te verteren. Als je gaat vasten dan kan je lichaam zijn energie gaan verleggen naar andere taken zoals het herstellen van de cellen door het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen. Zo blijkt uit onderzoek dat verschillende genen en moleculen die betrokken zijn bij lang leven en bescherming bieden tegen ziekten zich ten goede veranderen.

3 Vermindering van oxidatieve stress en inflammatie

Oxidatieve stress is medeverantwoordelijk voor het proces van veroudering en veel chronische ziekten. Vrije radicalen beschadigen alle delen van de cel incl. DNA, proteïnen en lipiden. Oxidatieve stress is vaak het gevolg van obesitas, hypoglykemie, roken en overmatig alcohol gebruik. Maar ook medicijnen, intensief sporten en te lang in de zon zitten veroorzaken oxidatieve stress. Intermittent Fasting verbetert de weerstand van het lichaam tegen oxidatieve stress. Bovendien vermindert Intermittent Fasting ontstekingen, wat ook aan de basis ligt van veel chronische ziekten zoals fibromyalgie etc.

4 Vermindert de kans op diabetes type 2

Verhoogde bloedsuikers en een verhoogde insulineweerstand dragen in belangrijke mate bij aan het ontwikkelen van diabetes type 2. Door Intermittent Fasting toe te passen in je dagelijks leven kan je de kans op diabetes type 2 verminderen. Dit omdat je met Intermittent Fasting zowel de bloedsuikers als de insulineweerstand verlaagt.

5 Verlaagt risico op kanker en Alzheimer

Als cellen kapot gaan, zijn ze in staat om die kapotte onderdelen zelf af te breken en te recyclen. Dit proces wordt autofagie genoemd. Door te vasten wordt het proces van autofagie gestart, waardoor beschadigde cellen kunnen herstellen. Het bevorderen van autofagie biedt een verbeterde bescherming tegen verschillende ziekten zoals kanker, Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

6 Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Een hoge bloeddruk, een verhoogde LDL-cholesterol, verhoogde triglyceriden, verhoogde inflammatie en verhoogde bloedsuikers verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Met Intermittent Fasting is het mogelijk om al deze risicofactoren te verlagen.

7 Verbetert de hersenfunctie

Intermittent Fasting kan de groei van nieuwe zenuwcellen bevorderen wat goed is voor de hersenfunctie. Tevens stimuleert IF de aanmaak van BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). BDNF is belangrijk voor de vorming van nieuwe synapsen en is van belang voor het geheugen en leerprocessen.

8 Anti aging effecten

Zoals eerder vermeld verbetert Intermittent Fasting allerlei gezondheidsmarkers (zoals cholesterol, ontstekingen, oxidatieve stress). Daarnaast bevordert het de celvernieuwing wat weer van groot belang is voor een stralende huid. Tevens elimeert Intermittent Fasting vrije radicalen.

9 Meer uithoudingsvermogen en sneller herstel

Bij mannen kan het menselijk groeihormoon (HGH) met 2000% toenemen en bij vrouwen met 1300% door te vasten. Een toename van HGH zal resulteren in een groter uithoudingsvermogen en een sneller herstel van spieren na een training.

Toch is vasten niets nieuws. Het is eigenlijk de manier van eten die normaal is voor ons lichaam. De afgelopen decennia zijn we minder gaan bewegen en voedsel is altijd en overal beschikbaar. Hierdoor zijn we het vasten ‘verleerd’. Het achterliggende idee is dat je minder calorieën tot je neemt dan je verbrand. Dan zul je gewicht verliezen.

Ik wil meer weten over Intermittent Fasting ?

De theorie achter Intermittent Fasting

Als je 3-6 maaltijden eet per dag met eventueel her en der een tussendoortje dan is je lichaam de hele dag het voedsel aan het verteren en verwerken, die je de hele dag door dus ook weer aanvult. Je verbrandt dus met name de calorieën die je er tijdens de dag in hebt gestopt. En de calorieën die je niet verbrand door o.a. beweging sla je op als vet.

Het insuline niveau stijgt na het nuttigen van een maaltijd, dit duurt tot ca. 5 uur na de maaltijd. Eet je in die periode weer een hapje of maaltijd dan stijgt deze weer en krijgt niet de kans om te dalen naar een laag niveau.

Als je insuline level hoger is verbrand je lichaam bijna geen vet. Als je lichaam geen voedsel aan het verteren is, is je insuline niveau lager en ben je in staat om vet te verbranden, die je hebt opgeslagen in de tijd dat je te veel calorieën tot je nam.

Tot 12 uur na het nuttigen van een maaltijd is je lichaam het voedsel nog aan het verwerken. Pas na 12 uur vasten is je lichaam in staat vet te verbranden. Daarom is de minimale periode van vasten 12-16 uur, anders verbrand je lichaam geen vet. En dit is tevens de reden waarom je met Intermittent Fasting dus vet verbrand en dus afvalt op een gezonde manier.

Wekelijks coachingsgesprek en weegmoment

Onderzoeken naar succesvolle trajecten hebben allemaal een aantal zaken gemeen, namelijk dat wekelijks contact met een coach succesvol afvallen en het resultaat vele malen vergroot. Wekelijks heb je een weegmoment met je coach, je bespreekt je eetdagboek, je valkuilen, je successen en je krijgt motivatie mee voor de komende week. Het is je persoonlijke stok achter de deur.

Find your best fit

Voor een leven lang slank

3 maanden
gezond gewicht pakket

€ 225 (€ 18,75 per week)

– intake
– om de week meting
– om de week advies / begeleiding
– onbeperkt ondersteuning bij vragen
– GRATIS kookboek (75 recepten)

JA, DIT WIL IK >
Prijzen

Gratis – Kennismakingsgesprek
€ 75 – Intake
€ 25 – Consult 1 op 1
€ 20 – Consult telefonisch / online

MEER INFORMATIE >
Heb je een vraag? Laat het ons weten

Vul onderstaand formulier in
Binnen 24 uur heb je reactie