Waarom je moet stoppen met zuchten

En waarom naast zuurstof, koolzuur van levensbelang is

Waarom is diep zuchten nu zo slecht? Er waait een hele grote teug je longen in met veel zuurstof en de koolstof vliegt je lichaam uit, terwijl je die koolstof nodig hebt om het aanwezige zuurstof op te nemen in je bloed om te transporteren naar de kleinste cel. Ook helemaal naar hersens en het einde van je lichaam bij je tenen en je vingers. ‘Heb je altijd koude handen, vingers en voeten? Dan zou dat zo maar eens aan verkeerd ademhalen kunnen liggen.’

Te weinig koolzuur in je bloed komt voor bij mensen die stressklachten hebben en daardoor dus chronisch vermoeid zijn. Mensen die hyperventileren hebben helemaal te weinig koolzuur in hun bloed. De prikkel die je krijgt om adem te halen, wordt aangestuurd door de hoeveelheid koolzuur in je bloed. Heb je te weinig, dan zorgt die prikkel erover dat je opnieuw ademt. Dus niet de zuurstof-tekort, zoals veel mensen denken.

In de grote bloedvaten heb je genoeg zuurstof als je te snel ademt (link Blog6) en op celniveau heb je te weinig zuurstof als je te snel ademt. Dit komt doordat je met zuchten te veel koolzuur hebt uitgeademd. ‘Door verkeerd ademhalen, het gebrek aan herstelmomenten en het ontbreken van fysieke inspanning, raakt je lichaam uit balans’.

Jouw loopcoach kan je helpen www.Healthyrun.nl om je goed te laten ademen.

Wil je zelf meten of je in balans bent? Dat kan met de HRV app (link naar https://www.Healthyrun.nl/online-coaching

 

‘Als je ademhaling combineert met gezonde voeding (keto fasting), lekker bewegen /sporten, ontspanning en doelen stellen, zul je je beter en energieker voelen.’

 

Michiel Preymann

Eigenaar

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.